Kør sikkert rundt i en nysynet bil

Foretrækker du at vide, at du kører rundt i en bil, der er sikker og lever op til den lovgivning, der er på området? Det gør de fleste. Faktisk er det også sådan, at det slet ikke er noget, der er op til den enkelte – der er krav, der skal følges, og blandt andet syn er noget af det, der skal overholdes, for at bilen er lovlig at køre rundt i.

Hvis du købte din bil helt fra ny, har du måske overvejet, hvorfor den endnu ikke er blevet indkaldt til syn. For fabriksnye biler er det sådan, at der går fire år, før den første gang skal synes. Herefter vil bilen blive indkaldt hvert andet år. Det gælder både for person- og varebiler. Du vil få tilsendt indkaldelsen til synet fra Færdselsstyrelsen cirka otte uger før det skal være gjort. Find en synshal i Fredericia – så er det hurtigt klaret.

Syn ved ejerskifte og andre forhold

Har du købt en brugt bil? Så er det vigtigt, at der bliver lavet syn i den forbindelse, så du ved, at du får en bil, der lever op til gældende krav. Dette kaldes også et periodisk syn, når det er i forbindelse med et ejerskifte. Dog er dette syn ikke nødvendigt, hvis bilen allerede er synet inden for de sidste tolv måneder – så kan overtagelsen ske uden syn. 

Er bilen ikke synet inden for et år eller har fået foretaget det periodiske bilsyn, er det ikke muligt at få nye nummerplader og altså lave et ejerskifte af bilen.

I enkelte andre tilfælde kan det også være nødvendigt at lave et periodisk syn, der ligger uden for de almindelige syn hvert andet år. Kan du godt lide at ændre på din bil og måske opgradere nogle ting? Hvis der for eksempel er blevet sat ny motor i bilen, så det tæller som en væsentlig ændring, skal bilen også synes, så du ved, du kører rundt i noget, der er godkendt. 

Hvad tjekkes igennem ved et syn?

Er du lidt i tvivl om, hvad det egentlig er, der skal efterses, når bilen skal synes? Først og fremmest tjekkes de dele, der er relevante for bilens køre- og sikkerhedsegenskaber. Det gælder blandt andet at bremserne skal være i orden, ligesom både lys og reflekser tjekkes igennem. En ting er, at lygterne naturligvis skal virke, noget andet er, at der heller ikke må være sat lys i, der lyser i en anden farve eller nuance end de godkendte.

Ud over disse ting er det blandt andet sikkerhedsseler og hjulophæng. Ved siden af de ting, der primært er relevante for sikkerheden, er der også en række miljømæssige forhold, der tjekkes igennem ved et syn. Det gælder blandt andet udstødningen herunder kulilte og røg, der gerne skal være styr på.

Få et hurtigt syn så fleksibelt som muligt

Det er naturligvis mest optimalt, hvis du ikke skal undvære bilen i lang tid, når den skal til syn. Bilen er formentlig noget, du bruger hver eneste dag til og fra arbejde eller i forbindelse med forskellige ærinder. Heldigvis er det sådan, at et syn kun tager ganske kort tid, så du behøver hverken undvære den i lang tid eller skulle ud i at have en lånebil.

Et syn tager 15 til 20 minutter, så hvis du for eksempel får den synet tæt på dig i Fredericia, kan du nærmest bare tage en kop kaffe og få det til at passe med, at bilen bliver klar til dig – så er det ude af verden, og du er igen bekræftet i, at du kan køre sikkert rundt.

Skriv en kommentar