Virker Slankepiller/Fat burners?

fedtforbrænder og fatburners slankepiller

Artiklerne på VirkerDet.dk bestræber sig på at generalisere ud fra evidensbaseret viden, primært systematiske oversigtsartikler og metaanalyser. Afhængig af produktet, vil der også tages højde for en kombination af lavere rangerede studier, personlige erfaringer og helhedsvurdering. Læs mere her

Hvad er slankepiller eller fatburners?
Slankepiller er en form for kosttilskud som hævder at øger forbrændingen af fedt, enten ved hjælp af at øge fordøjelselsenzymerne eller formindske appetit så man spiser mindre.

Hvordan virker slankepillerne?
Kort sagt så indeholder slankepillerne en del ingredienser som skulle siges at promovere forbrændingen eller nedsætte appetitten, men om ingredienserne virker eller om de er effektive, bliver der skrevet mere om herunder.

Er der andre navne for slankepiller?
Ja, slankepiller går under navnet fat burners, fedtforbrændings piller og vægttab piller. Slankemedicin, er ikke det samme, da det kræver en recept og virker på en anderledes måde.

Virker Slankepiller/fatburner i mod vægttab?

Ja, men effekten er minimal. Indirekte kan de godt have en effekt på vægttab, men for at opnå dets potentiale, skal det kombineres med sund kost og træning. Hvis du alene indtager slankepiller, vil det næsten ikke have nogen effekt.

Først og fremmest, så eksisterer der en masse misforståelser eller fordomme omkring, hvad slankepillen er. For selvom det måske ligger lidt i navnet, så virker slankepillen altså ikke på den måde, som langt de fleste tror.

Det er en velkendt misforståelse blandt mange, at slankepillen blot skal indtages som enhver anden pille, og så skulle man på helt mirakuløs vis begynde at tabe sig, uden der tages hensyn til andre omkringliggende faktorer såsom træning, kost, væske indtag og lignende elementer, som helt naturligt er med til at skabe et vægttab.

Dette er dog ikke tilfældet, selvom langt de fleste helt sikkert ville ønske, at sådan et produkt eksisterede. Men selvom at en fat burner pille ikke skaber vægttabet direkte i sig selv, så er der dog andre fordele, som en fedtforbrændings pille har, og det er disse, som gør, at pillerne altså kan kaldes for en slankepille.

Pillerne skal derfor forstås som et supplement til et vægttab, da en vægttabs pille eksempelvis kan have en appetitnedsættende effekt eller øge forbrændingen, så de hjælper en proces, man som individ selv er med til at skabe.

Det kan derfor siges, at slankepillerne skal tages som et supplement eller som et ekstra kosttilskud, hvis man ønsker et vægttab, hvor man også tager andre midler i brug, da slankepillerne udelukkende har en støttende effekt.

Det er meget vigtigt at nævne, at der findes mange flere forskellige former for slankepiller, og derfor skal der i søgen på et svar om virkningen af en slankepille også tages hensyn til, hvilken type slankepiller man er i besiddelse af.

Netop fordi der findes flere forskellige former for slankepiller, så er det værd at kigge på, hvad de egentligt indeholder, og hvad formålet er med dem.

På den måde kan man også finde ud af, hvilken type slankepille man skal benytte sig af, og i den forbindelse også hvad man helt konkret indtager.

Og vigtigst af alt er stadig at huske på, at til trods for at flere slankepiller hævder at kunne skabe et vægttab, og at flere af dem har skabt et billede af at være lidt af et mirakelmiddel, så skal der stadig kigges nøje på produkterne med de kritiske briller. 

Helt konkret så eksisterer der på nuværende tidspunkt ikke en reel evidens for, at slankepillen kan forbrænde fedt. Derfor kan man også helt konkret svare nej til, at slankepillen skulle virke efter hensigt, hvis det er sådan, man vælger at anskue slankepillen på.

Det er altså derfor ikke muligt at sige, at slankepillen helt isoleret set forbrænder fedtet, som en del forskellige brands ellers hævder.

I den forbindelse kan det også siges, at det er på grænsen til falsk markedsføring, da flere slankepiller lover mere, end de rent faktisk kan overholde.

Det er dog stadig blot på grænsen, for selvom slankepillen ikke alene er i stand til at forbrænde fedt ved indtagelse, så har flere slankepiller naturlige ingredienser i sig, som altså er med til at skubbe fedtforbrændingen i gang eller skabe en øget proces omkring fedtforbrændingen.

Derfor kan man i den forbindelse godt sige, at slankepillen virker efter hensigten, hvis man blot ønsker at bruge slankepillen som et supplement til en allerede eksisterende vægttab proces.

Indholdet i en slankepille/fat burner, og studier.

Til trods for at der findes flere forskellige typer af fat burner piller, så indeholder flere af slankepillerne faktisk nogenlunde de samme type ingredienser med blot ganske få afvigelser. Når man kigger på ingredienslisten på diverse produkter, så er der fem ingredienser, man som oftest støder på.

Disse er koffein, grøn te ekstrakt, protein, opløselig fiber og yohimbine.

Koffein er blandt andet kendt fra kaffe og te, hvor det findes i ganske normale og sikre doser. Det skyldes, at en for høj mængde af koffein kan være skadelig. Men som man så oftest har hørt før, så er der også adskillige sunde antioxidanter i koffeinen, som har helbredsmæssige fordele.

Når slankepillerne indeholder koffein, så er det fordi, at koffeinen rent faktisk er med til at øge stofskiftet, hvilket flere undersøgelser ligeledes peger på.

Helt konkret betyder det altså, at kroppen bruger fedt til at producere mere energi på en langt mere effektiv måde. Når denne proces sker sammen med en god og sund kost samt træning, så kan koffeinen i slankepillen være med til at øge vægttabs processen. 1

Grøn te og ekstrakten fra den grønne te har længe været omtalt i forbindelse med en god kost og sunde vaner, og det er derfor ganske naturligt, at dette også er at finde i diverse former for slankepiller eller vægttabs piller/produkter.

Ekstrakten er altså dermed også med til, at individet er i stand til at forbrænde fedtet på kroppen ved indtagelse af denne form for ingrediens. Man kan være tilbøjelig til at tro, at det er koffeinen i ekstrakten, som har denne positiv indvirkning på helbredet, men det viser sig, at det faktisk er en antioxidant ved navn catechin, som har den største indvirkning.

Antioxidanten catechin arbejder nemlig sammen med koffeinen i ekstrakten for at forbedre stofskiftet. En undersøgelse gennemgået i tidsskriftet “Physiology and Behaviour” fra 2010 peger ligeledes på, at catechin er et særdeles godt supplement til koffeinen, når det kommer til at forbrænde fedt for at producere energi. 2

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at indtagelsen af protein fungerer særdeles godt i forbindelse med en sund livsstil og ligeledes også et vægttab.

Udover det faktum, at protein er med til at øge og forbedre stofskiftet, så er protein ligeledes med til at sørge for, at man er mæt i længere tid, da indtagelsen af protein altså er med til at undertrykke følelsen af sult.

En undersøgelse fra 2017 fandt ud af, at de deltagere som spiste en proteinrig diæt oplevede et større vægttab end dem, som ikke spiste meget protein.

Det betyder altså, at når en slankepille indeholder protein, så er det med til at sikre mæthedsfornemmelsen hos individet, som dermed i sidste ende kan opleve et langt mere succesfuldt vægttab.

Udover proteinet bliver der oftest tilføjet fiber i vægttabs pillerne, som fungerer således, at fiberen skaber en form for gel i din tarm.

Denne gel skabes ved, at fiberen absorberer vand, hvilket i højere grad er med til at skabe en følelse af mæthed hos individet.

Det betyder altså, at hvis en kost indeholder en stor mængde af opløselig fiber, så indtager kroppen mindre kalorier og mindre fedt, hvilken er med til at øge muligheden for at forbrænde den overskydende fedt hurtigere.

Yohimbine er ligeledes en af de ingredienser, man finder i flere forskellige former for fat burners, og det skyldes, at yohimbine er med til at blokere receptorer, som adrenalin på naturligvis bindes til. Ved at foretage denne blokering, så har adrenalinen mulighed for at blive længere tid i kroppen.

Når adrenalinen bliver længere tid i kroppen, så har det i højere grad mulighed for forbrænde fedt for at producere energi. En undersøgelse fra 2006 viste, at 20 fodboldspillere reducerede deres kropsfedt sammensætning med hele 2,2 procent ved at indtage yohimbine, hvilket derfor også betyder, at det kan have samme virkning i slankepiller.

I forbindelse med nævnte ingredienser, er det vigtigt at påpege, at for megen indtagelse af samtlige af ingredienserne kan have negativ indflydelse på kroppen, og der kan ligeledes opstå flere forskellige bivirkninger, hvilket man derfor skal være påpasselig med ved indtagelse af slankepiller. 3

Gennemgåelsen af de mest almindelige ingredienser i slankepiller beviser tydeligt, at slankepillen altså ikke i sig selv kan være med til at skabe et vægttab.

Derfor kan brugen af slankepiller ikke stå alene, hvis et individ ønsker at opnå et vægttab, og det kan derfor næppe siges, at de skulle være et mirakelmiddel, som mange ellers går og håber på, eller er overbevist omkring.

For at vende tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt slankepiller virker eller ej, så er det stadig kun muligt at svare både ja og nej til dette spørgsmål, da det hele afhænger af, hvad man forventer af slankepillen som middel. Er man en af dem, der ser fat burner pillen som et præparat, der på mirakuløs vis er i stand til at stå for et vægttab hele alene ved blot at indtage pillen, så er det desværre et meget tydeligt nej til, at slankepillen virker.

Der er dermed heller ingen evidens, der kan pege på, at slankepillen skulle virke efter den hensigt, til trods for at mange faktisk er overbevist om, at dette skulle være tilfældet. Ønsker man derfor at opnå et betydeligt vægttab, så vil det til hver en tid kræve langt mere end blot at indtage en slankepille i ny og næ.

Man er derfor også nødt til at være kritisk anlagt, når man navigerer rundt i alle de forskellige former for slankepiller, som findes, da flere af dem lover mere, end de kan overholde.

Det er derfor en god ide at undersøge markedet nøje og sikre sig, at man finder den helt rigtige type slankepille til en selv, som virker efter den hensigt, man ønsker, og som indeholder de rigtige ingredienser for en selv, så slankepillen i sidste ende vil have den ønskede effekt.

Og når der tales om den ønskede effekt, så er det igen vigtigt at påpege, at der altså ikke er tale om et mirakelmiddel, der forbrænder fedtet på kroppen for dig.

Der er nemlig også en anden måde at anskue en slankepille på, når man stiller sig selv det spørgsmål, om slankepiller virker. Og det er, at man ser slankepillen som et supplement til vægttabet, der forhåbentligt kan have en positiv effekt. For netop i dette tilfælde, så kan man godt svare ja til, at slankepiller rent faktisk virker. Slankepiller indeholder nemlig ingredienser, der er med til at understøtte vægttabet.

Det tæller blandt andet eksempelvis koffein og grøn te ekstrakt, der kan give vægttabet et positivt boost.

Men det er blot et boost eller et skub fremad, som slankepillen kan have, for, som tidligere nævnt, så kan slankepillen ikke stå alene, hvis et individ ønsker at tabe sig.

Det kræver meget mere end blot indtagelse af en pille, hvis man ønsker at opnå et vægttab, og her vil motion og en sund kost altid være altafgørende for, at det ønskede vægttab opnås. Det kræver hårdt arbejde at tabe sig, og det vil altså altid være bedst på den helt gammeldags måde uden forskellige mirakelmidler.

I sidste ende er det nemlig sunde vaner, motion, væskeindtag og en god kost, der er med til at skabe et sundt menneske, som opnår vægttab.

Opsummerende kan det derfor siges, at slankepiller ikke virker på egen hånd eller som et mirakelmiddel, der ikke kræver andet. De kan dog have en positiv effekt på en vægttab ved at understøtte nogle af de processer, som foregår i kroppen under et vægttab.

Virker Medicinske slankepiller (slankemedicin) i mod vægttab?

Svar: Ja, slankemedicin vil resultere i et vægttab. [su_spoiler title=”Uddybet svar:” open=”yes”] Præparater til at reducerer vægten også kaldes (Slankepiller) virker effektivt, men de kommer med ekstreme bivirkninger, og bliver brugt kun i svære tilfælde. Snak altid med din læge. [/su_spoiler]

Læger har mulighed for at udskrive præparater som Amfepramon og Mysimba. Disse slankepiller adskiller sig naturligvis fra de normale typer af slankepiller/fatburners og fedttabs piller, da du skal have recept på dem og disse medicinske slankepiller har derfor også en langt større effekt.

De udstedes nemlig kun i særdeles svære omstændigheder til mennesker, som lider af svær overvægt, hvor der oftest er brug for lidt mere end blot kostomlægning og motion.

Slankemedicin er super effektivt, fordi det direkte nedsætter appetitten eller forstærker forbrændings enzymer. Det skal dog siges, at vi anbefaler under ingen omstændigheder disse præparater, medmindre det er nødvendigt. Det skyldes de psykiske bivirkninger som kan komme som efterfølge af anvendelsen af præparaterne.

Vi anbefaler altid at du skal snakke med din læge først. Selvom man overvejer at købe almindelige slankepiller, som ikke kræver en recept, så er det dog stadig vigtigt at påpege, at man bør nøje overveje, hvilken slankepille man benytter sig af, og om de er sunde for ens krop.

I bedste fald vil det være klogt at kontakte sundhedsfagligt personlige eller en apoteker, før man indtager fat burner pillerne, så man er sikker på, at man er helgarderet, når det kommer til brugen af vægttab pillerne. 

Se også andre relaterede artikler som: Virker VitaePro? Virker CBD olie? Virker Aktivt Kul? og Virker Kreatin?

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/caffeine/faq-20058459
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20156466/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17214405/

Skriv en kommentar