Virker det at have sit barn tæt ind til kroppen?

Har du nogensinde hørt, at det er godt at have sit barn tæt ind til kroppen så meget som muligt? Det har jeg også, og det er der faktisk god grund til. Det er nemlig enormt vigtigt for børn at komme tæt på sine forældre eller omsorgspersoner i de tidlige år af livet.

Giver barnet ro og nærhed

Specielt i de første uger og måneder af livet, har et lille barn brug for nærhed og tryghed hos forældrene. Det skaber nemlig både et følelsesmæssigt bånd mellem forældre og barn, og så giver det barnet en masse tryghed. Barnet er altså dybt afhængigt af dets forældre i den første tid.

Som kommende forældre kan man høre meget om, at man ikke kommer til at få nok søvn det første stykke tid, efter at barnet er født. Men frygt ej, for det kan nærheden faktisk også hjælpe på. Hvis barnet generelt er trygt i sine omgivelser, så er det nemmere for det at falde i søvn. Du har måske prøvet noget lignende selv. Hvis du ligger hjemme i din egen, bløde, dejlige seng, så falder du nemt i søvn. Specielt, hvis du er tryg og bekymringsfri. Sådan er det også med små børn. Hvis barnet er trygt, træt og glad, så bliver det måske ikke så forfærdeligt at få sin nattesøvn som forældre.

I og med at barnet ikke kan snakke når det er helt lille, så hjælper det også forældrene at være tæt på sit barn. Det går nemlig begge veje, når båndet skal dannes. Det betyder, at forældrene lærer barnet bedre at kende, og dermed bedre kan tyde og forstå hvad barnet kommunikerer og har brug for, selvom det ikke kan fortælle hvad det har brug for med ord. Ved at have nærhed til barnet lærer du nemlig dets kropssprog at kende. På den måde kan du lynhurtigt finde ud af hvorfor barnet græder, og være den vildeste helt med sutten eller den lunede mælk. 

Hvordan skal du så bære dig ad?

En af måderne hvorpå man kan opnå denne nærhed, er netop ved at have barnet tæt ind til kroppen. Det kan man heldigvis gøre på uendeligt mange måder. Man kan for eksempel ligge med barnet på maven eller have det med sig på armen når man bevæger sig rundt i huset. Hvis det bliver hårdt for armen at bære på barnet hele tiden, så kan man også kigge efter mærker som Najell, der blandt andet laver bæreredskaber til de små. Her opstår flere muligheder, som for eksempel en bæresele eller wrap.

De fleste bæreredskaber fungerer ved, at barnet bliver spændt fast til din krop. Hvis du vil fokusere meget på barnet, kan du vælge at spænde det fast mave mod mave. Så kan I nemlig begge se hinanden, og kommunikerer med ansigt og kropssprog. Hvis i derimod er ude i verden, så kan du med fordel vælge at spænde barnet fast på din mave, men med ryggen til. Så kan barnet nemlig også se hvad der sker der hvor i er, men på samme tid være fastgjort til noget kendt og trygt.

På den måde kan du have dit barn tæt ind til kroppen, mens du går rundt og laver andre ting, hvor du enten gerne vil slappe af i armen eller bare har brug for den til noget andet. På den måde bliver det ikke en udfordring at komme tæt på dit barn, og med de mange muligheder kan du helt selv gå på jagt blandt forskellige mærker og metoder. Så kan du nemlig finde lige det der fungerer bedst for dig og dit barn.

Skriv en kommentar