Virker holdningskorrigerende tøj?

Artiklerne på VirkerDet.dk bestræber sig på at generalisere udefra evidensbaseret viden, primært systematiske oversigtsartikler og metaanalyser. Afhængig af produktet, vil der også tages højde for en kombination af lavere rangerede studier, personlige erfaringer og helhedsvurdering. Læs mere her.

Virker holdningskorrigerende tøj for posturen?

Svar: Ja, holdningskorrigernede tøj virker for at fastholde rygsøjlens naturlige kurvatur, for nogle tilfælde af rygproblemer, genoptræning og bedre vejrtrækning.

Holdningskorrigerende tøj eller også kaldet posture tøj, har til formål at holde kroppen oprejst i sin naturlige stilling. Hvis man ser nærmere på rygsøjlen (columna vertebralis) så består den af flere bøjninger, som fordyber og fremspringer områder af rygsøjlen. Hvis rygsøjlen bærer på last gennem længere tid, så vil rygsøjlens bøjninger blive endnu mere bøjet. Det er derfor de fleste gamle mennesker går foroverbøjet. Det er her holdningskorrigerende tøj shiner, da den fastholder rygsøjlens naturlige posture, støtter nakken, ruller skuldrene tilbage og forholder sig til kurvaturene i rygsøjlen.

Det er på ingen måde en myte at holdningskorrigerende tøj virker. De såkaldte posture trøjer er klinisk bevist for at kunne forebygge rygskader og yderligere fordybninger i rygsøjlens anatomi. Mange har endda bemærket at deres vejrtrækning bliver bedre, og de bruger mindre accessoriske muskler til vejrtrækningen. Holdningskorrigerende tøj er mest effektiv til at forebygge, selvom skaden er sket vil tøjet stadig have en positiv virkning, men optimalt før skaden er sket.
I et studie blev posture t-shirts vurderet hos rutinerede cyklister til at hjælpe med at fastholde ridestillingen, at komme af med ubehag i rygsøjlen og retablering af rygsøjlen. 1 Flere har udtalt sig om at posture t-shirts er effektivt under fysisk aktivitet eller længere arbejdsdage, det gælder også at sidde på et kontor.

Hvad er ulemperne ved en posture t-shirt så?

Der er kun fordele ved at anvende en posture t-shirt, men der kan følge et par bøvlede ting med. Først og fremmest, menneskers rygsøjle anatomi. Det er klart at de alle sammen ligner hinanden, men for de individer som har svær lordose, clifose og escoliose kan det være ubehageligt at have t-shirten på for lang tid, selvom det i de fleste tilfælde vil hjælpe dem.
Derudover, er spørgsmålet, hvilken posture t-shirt skal jeg købe? Det er et godt spørgsmål, fordi der findes mange fup virksomheder, som sælger hvad de påstår er holdningskorrigerende tøj, men i virkeligheden formår de slet ikke at nærme sig formålet. Derfor anbefaler vi at du taler med en fysioterapeut om den posture-trøje der præcis passer til dig. Det bedste ville selvfølgelig være, hvis du kunne få en til at hjælpe dig med at skræddersy en posture-trøje netop til dig.

Trøjen kan også være upraktisk om sommeren, da det kan blive for varmt, eller når du gerne vil have andet tøj på udover det, især hvis størrelsen ikke passer perfekt. Det er især problematisk for dem som ikke vil have man kan se outline af en t-shirt gennem en trøje eller skjorte.
Det sidste spørgsmål du skal stille dig selv er, er det her noget jeg vil kunne magte i længden? Kan du være konsekvent og regelmæssig tage t-shirten på? Et typisk scenarie ville være, at en person køber t-shirten, bruger den i en uge og derefter magter personen faktisk ikke at tage den på mere, eller bare glemmer det.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976489/