Virker holdningskorrigerende tøj? (posture correctors)

holdningskorrigerende tøj posture corrector

Artiklerne på VirkerDet.dk bestræber sig på at generalisere ud fra evidensbaseret viden, primært systematiske oversigtsartikler og metaanalyser. Afhængig af produktet, vil der også tages højde for en kombination af lavere rangerede studier, personlige erfaringer og helhedsvurdering. Læs mere her

Hvad er holdningskorrigerende tøj? Holdningstøj er tøj som er oftest opbygget af en kombination af polyester, spandex and nylon. Kombinationen har til formål at gøre tøjet robust, åndbar og samtidig fastholde elasticiteten.

Hvad er formålet med holdningskorrigerende tøj? Hvis man ser nærmere på rygsøjlen (columna vertebralis) så består den af flere bøjninger, som fordyber og fremspringer områder af rygsøjlen. Holdningskorrigerende tøj – også kaldet posture t-shirts har til formål at holde kroppen oprejst i sin naturlige stilling.

Hvilken holdningskorrigerende tøj brand skal jeg vælge? Som du nok kan se, så er der ret mange at vælge i mellem, men du skal være opmærksom på at det er langt fra alle som giver dig kvalitet. I dette tilfælde er det ikke bedst at bare vælge den billigste, men nærmere den rigtige sammensætning og anerkendte.

Virker holdningskorrigerende tøj (også kaldet Posture Correctors)?

Holdningskorrigerende tøj virker for at fastholde rygsøjlens naturlige kurvatur for nogle tilfælde af rygproblemer, genoptræning og bedre vejrtrækning, så det endelige svar ville være: ja, det virker.

Hvis rygsøjlen bærer på last gennem længere tid, vil rygsøjlens bøjninger blive endnu mere bøjet. Det er derfor de fleste gamle mennesker går foroverbøjet.

Det er her holdningskorrigerende tøj skinner, da den fastholder rygsøjlens naturlige posture, støtter nakken, ruller skuldrene tilbage og forholder sig til kurvaturerne i rygsøjlen.

Det er på ingen måde en myte at holdningskorrigerende tøj virker. De såkaldte posture-trøjer er klinisk bevist at kunne forebygge rygskader og yderligere fordybninger i rygsøjlens anatomi.

Mange har endda bemærket at deres vejrtrækning bliver bedre, og de bruger mindre accessoriske muskler til vejrtrækningen. Holdningskorrigerende tøj er mest effektiv til at forebygge, selvom skaden er sket vil tøjet stadig have en positiv virkning, men optimalt før skaden er sket.


I et studie blev posture t-shirts vurderet hos rutinerede cyklister til at hjælpe med at fastholde ridestillingen, at komme af med ubehag i rygsøjlen og at reetablere rygsøjlen. 1 Flere har udtalt sig om at posture t-shirts er effektivt under fysisk aktivitet eller længere arbejdsdage. Dette gælder også at sidde på et kontor.

Hvad er ulemperne ved en posture t-shirt?

Der er kun fordele ved at anvende en posture t-shirt, men der kan følge et par bøvlede ting med. Først og fremmest, menneskers rygsøjle anatomi. Det er klart at de alle sammen ligner hinanden, men for de individer som har svær lordose, clifose og escoliose kan det være ubehageligt at have t-shirten på for lang tid, selvom det i de fleste tilfælde vil hjælpe dem.


Derudover, er spørgsmålet, hvilken posture t-shirt skal jeg købe? Det er et godt spørgsmål, fordi der findes mange fup-virksomheder, som sælger hvad de påstår er holdningskorrigerende tøj, men i virkeligheden formår de slet ikke at nærme sig formålet.

Derfor anbefaler vi at du taler med en fysioterapeut om den posture-trøje der præcis passer til dig. Det bedste ville selvfølgelig være, hvis du kunne få en til at hjælpe dig med at skræddersy en posture-trøje netop til dig.

Trøjen kan også være upraktisk om sommeren, da det kan blive for varmt, eller når du gerne vil have andet tøj på udover det, især hvis størrelsen ikke passer perfekt.

Det er især problematisk for dem som ikke vil have man kan se outline af en t-shirt gennem en trøje eller skjorte.
Det sidste spørgsmål du skal stille dig selv er, er det her noget jeg vil kunne magte i længden? Kan du være konsekvent og regelmæssigt tage t-shirten på?

Et typisk scenarie ville være, at en person køber t-shirten, bruger den i en uge og derefter faktisk ikke magter at tage den på mere, eller bare glemmer det.

Andre relaterede emner: Virker Slankepiller/Fat burners? og Virker Kreatin for muskeløgning og vægttab?

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976489/

Skriv en kommentar