Virker Menstruationskop?

virker menstruationskop

Artiklerne på VirkerDet.dk bestræber sig på at generalisere ud fra evidensbaseret viden, primært systematiske oversigtsartikler og metaanalyser. Afhængig af produktet, vil der også tages højde for en kombination af lavere rangerede studier, personlige erfaringer og helhedsvurdering. Læs mere her

Virker menstruationskop til menstruation og er det noget for mig?

Ja og måske Menstruationskoppen virker som et hygiejneprodukt på lige fod med både bind og tamponer. Svaret er ikke endegyldigt, da brugen af en menstruationskop handler om præferencer i forhold til komfort og vedligeholdelse. Derfor vil den virke for nogen, men for andre vil den ikke.

Først og fremmest, så er en menstruationskop et hygiejneprodukt, der har samme formål som eksempelvis et bind eller en tampon.

Menstruationskoppen differentierer sig dog fra andre hygiejneprodukter ved at være genanvendelig – faktisk kan nogen menstruationskopper holde i et helt op til 10 år. I stedet for at suge blod som andre hygiejneprodukter, så fungerer menstruationskoppen på den måde, som navnet indikerer, at den opsamler blodet i stedet for, hvilket betyder, at den ikke er med til at udtørre skedens naturlige fugt.  

Menstruationskoppen er de seneste par år blevet særdeles populær, hvor debatten går på, hvorvidt den kan komme op og sammenlignes med netop de så velkendte tamponer og bind, som alle kender til. Det er nemlig sådan, som det er med så meget andet, at der findes både fordele og ulemper ved brugen af en menstruationskop. 

Formen på menstruationskoppen gør, at den nemt kan indsættes ved blot at folde den sammen og indsætte, og den opleves derfor som værende lige så tilgængelig og nem at håndtere som en tampon. Der er ingen tvivl om, at flere kvinder kender til de mange toiletbesøg, som skal ordnes, når de har menstruation, men dette er faktisk noget, man i højere grad undgår ved at bruge en menstruationskop.

Den kan nemlig indeholde op til 3 gange så meget blod som en tampon, og derfor kan toiletbesøgene skæres ned til blot 2-4 gange om dagen.

Man skal dog være forberedt på at tage det sure med det søde, for selvom menstruationskoppen skal udskiftes mindre gange i løbet af en dag, så kræver den mere vedligeholdelse end bindet og tamponen gør. Koppen er nemlig genanvendelig, og derfor skal man hele tiden sørge for, at den er ren og klar til brug i underlivet, så eksempelvis infektioner undgås.

For mange er menstruation noget, som man helst ikke vil i nærkontakt med alt for meget, og skal du benytte dig af en menstruationskop, så kan det godt gå hen og blive lidt af en griset affære, hvilket måske er noget, man lige skal vænne sig til. 

Endvidere anses menstruationskoppen i højere grad som værende både sundere og mere hygiejnisk. Det er nemlig sådan, at en almindelig tampon udtørrer slimhinderne i skeden, hvilket blandet andet øger risikoen for sygdommen TSS (Toksisk Shock Syndrom), der kan medføre alvorlige skader og i værste fald være dødelig.

Menstruationskoppens materiale gør også, modsat eksempelvis tamponen, at der ikke forekommer irritationer af slimhinderne eller skeden, da den ikke udsættes for pesticidrester, parfumer eller blegemidler, der alle er skrøbelige for skeden. Så snart en kvinde menstruerer, så ændres skedens naturlige pH-værdi fra 4 til 7, hvilket netop gør kvindes skede mere modtagelig overfor eksempelvis infektioner, bakterier og svamp.

Menstruationskoppen har dog den funktion, at den formår at opsamle blodet, inden det kommer i kontakt med slimhinderne, og på den måde undgås nærkontakten, som udsætter skeden for disse risici. 

Andre relaterede emner: Virker VitaePro? og Fedtfrysning Virker Det? (cooltech fedtfrysning)

En af de helt store fortalere for brugen af menstruationskoppen, som flere påpeger, er, at menstruationskoppen både er et godt økonomisk køb, men den er i særdeleshed også mere miljøvenlig – noget, som Moder Jord sætter stor pris på.

Der er ingen tvivl om, at køb af både tampon og bind hver måned er ensbetydende med, at man skal have pengepungen frem lidt for ofte.

Køber du en menstruationskop, er det et engangskøb, som altså holder i op til 10 år, og med lidt let hovedregning er det tydeligt, at der er penge at spare. Netop fordi du blot skal købe én menstruationskop, er produktet i høj grad miljøvenligt, da der findes nul affald, som det ses med bind og tamponer – menstruationskoppen gør altså oprør med den miljøskadelige “brug og smid væk” tendens.

Som med blandt andet tamponer og bind, så findes der også forskellige brands af menstruationskopper, hvilket er ensbetydende med, at prisen vil variere.

Her er det nødvendigt at gøre opmærksom på, at man godt kan komme til at betale mere for menstruationskoppen end dens reelle værdi, blot fordi det er et bestemt brand, så overvejer du at investere i en menstruationskop, er det anbefalelsesværdigt at undersøge markedet for dets muligheder først.

Det kan nemlig også tage tid at finde lige præcis den type kop, som du finder mest komfortabel, og som du kan føle dig tryg ved at bruge i lang tid. Det forholder sig nemlig sådan, at ikke alle menstruationskopper er ens, og derfor er det vigtigt, at man finder den helt rigtige kop, der passer til en selv.  

Hvad siger brugerne om menstruationskoppen?

Kvinder oplever menstruation forskelligt, og derfor eksisterer der også forskellige behov, når det kommer til brugen af hygiejneprodukter.

Flere brugere fortæller, at de er særdeles positive over for produktet, og at de nu hellere vil anvende menstruationskoppen frem for både tamponer og bind. Her fortæller de blandt andet om fordelene ved, at den skal skiftes færre gange, og at det faktisk er et nemt produkt at anvende ved indsætning.

Endvidere bliver det belyst, at den findes komfortabel at anvende modsat tampon og bind, hvor man aldrig helt ved, om det sætter sig forkert i løbet af dagen. Derfor oplever flere brugere også, at de kan bevæge sig frit og dyrke aktiviteter uden problemer, hvor de førhen har haft bekymringer vedrørende deres anvendte hygiejneprodukt.

De fleste har heller ikke oplevet problemer, hvad angår spild af blod og udtagning af menstruationskoppen, som ellers har været nogle af deres forhenværende bekymringer, inden de begyndte at anvende produktet. Enkelte brugere har dog oplevet problemer, når menstruationskoppen skal tages ud, og de belyser ligeledes også, at det kan være en griset affære, som gør det mindre behageligt at anvende på eksempelvis offentlige toiletter.

Endvidere fortæller flere, at indsætningen af menstruationskoppen kan være problematisk, og at det tager tid at lære at anvende produktet ordentligt, hvilket er skyld i både ubehag og meget spild af blod, indtil man lærer at anvende produktet på den korrekte måde.

Overordnet set oplever brugerne dog, at menstruationskoppen er nem at anvende, og at den gør dem mere fri end førhen. Dog er det vigtigt, at der findes den korrekte menstruationskop til ens eget behov, da det kan være altafgørende for den optimale oplevelse med menstruationskoppen.