Virker VitaePro?

Artiklerne på VirkerDet.dk bestræber sig på at generalisere udefra evidensbaseret viden, primært systematiske oversigtsartikler og metaanalyser. Afhængig af produktet, vil der også tages højde for en kombination af lavere rangerede studier, personlige erfaringer og helhedsvurdering. Læs mere her.

Hvad er Vitaepro?

Vitaepro er et kosttilskud, som findes i form af kapsler.

Hvad er gør Vitaepro?

De mener selv at: “De aktive ingredienser i VitaePro er gode til led, muskler, hjerte og bidrager til at mindske træthed og udmattelse.”

Hvad koster det?

Betaling er via. abonnement. 174 kr. De første to måneder, derefter 348 kr.

Virker Vitaepro for led og muskler?

Svar: Nej, men du kan prøve indisk salaitre alene.

Uddybet svar:
Det eneste som adskiller Vitaepro fra multivitamintabletter er astaxanthin, lutein/zeaxanthin og indisk salaitre. Der er næsten ingen beviser for at astaxanthin gavner led og muskler, til gengæld kan der forekomme alvorlige bivirkninger. Lutein/zeaxanthin kan gavne synet og forebygge øjensygdomme. Indisk salaitre er det eneste som kan reducere smerter i led og muskler, men selv det har ikke nok evidens bag sig til at man kan generalisere for virkningen, og det kan købes i de fleste helsebutikker online for 75 kr.

Vitaepro er et af nordens mest anvendte kosttilskud, målgruppen er ældre mennesker som døjer med led og muskler. Ingredienserne i Vitaepro kapslen er som anvist nedenfor:

Der er ingen tvivl om at følgende ingredienser: Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D3, Vitamin E og Omega-3-fedtsyrer bidrager til hjertet, muskler, træthed og immunsystem.

I realiteten er det kun Astaxanthin, lutein/zeaxanthin og boswellia serrata (indisk salaitre) som adskiller Vitaepro fra en multivitaminstablet. I virkeligheden skal man faktisk kun undersøge de 3 ingredienser. Spørgsmålet er så, om der er evidens for at nogle af de ingredienser understøtter led eller muskler. Hvis der altså ikke er noget evidens, så er det bedre at spare penge og blot købe multivitamins-tabletter.

Astaxanthin som findes naturligt i fisk og skaldyr har vist sig at bidrage til synet og huden. Derudover viser den sig at bekæmpe nogle former for betændelsestilstande og hjælpe immunforsvaret med inflammation. Der er meget begrænset litteratur på sammenhængen mellem led og astaxanthin. Enkelte studier formår at bevise at astaxanthin kan i nogle tilfælde reducere smerterne, men studierne er knap så veldokumenterede, med relative få deltagere. 1. Der er desværre mange omtalte bivirkninger med astaxanthin, hvilket også resulterede i at man i 2018 vurderede astaxanthin som et ikke gavnligt kosttilskud, da der ikke var nok evidens for de positive virkninger kontra bivirkningerne. 2

Lutein og zeaxanthin som findes i de fleste grøntsager og frugt, kan også bruges som kosttilskud. Langt de fleste bruger det for at forebygge øjensygdomme og generelt forbedre synet. Kosttilskuddet har ikke meget evidens for andre kategorier end øjet og synet.

Boswellia serrata har effektive anti-inflammatoriske funktioner, og kan virke lidt ligesom smertestillende medicin. Derudover har den vist sig for nogle at reducere led og muskel smerter. Et studie bestående af 175 patienter blev behandlet med boswellia serrata, hvor det viste sig at 58% oplevede reduktion af smerterne i deres led og muskler. Det viser sig at flere og flere er begyndt at få gavn af boswellia serrata m.h.p. led smerter og fleksibilitet i deres led. 3
Bivirkningerne kan variere fra person til person, men de fleste oplever kvalme og diarré. Du må under ingen omstændigheder indtage boswellia serrata under graviditet, da midlet øger blodtilførslen omkring uterus.

Udfra informationerne ligner det at Vitaepro er i virkeligheden bare er et multivitamin kosttilskud, hvor de har inkluderet tre ekstra ingredienser, hvor i en af ingredienserne bliver omtalt for at have for mange bivirkninger. Boswellia serrata er det eneste som har en decideret virkning på led og muskler, og det ville derfor være en skam at betale 348 kr. hver anden måned for blot at få de gavnlige fordele ved boswellia serrata.

Man må sige at Vitaepro har været god til at markedsføre. De har overbevisende kundehistorier fra velkendte mennesker som nemt kan manipulere med den ældre målgruppe. Og selvfølgelige har de opsat bonusprogrammer, hvor desto mere du køber desto mere får du ud af deres produkter, b.l.a. pro versionerne som egentlig bare indeholder resten af hvad et multi-vitaminstablet indeholder.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280376/
  2. https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/180725
  3. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0115-z